zdravá budoucnost, alternativní medicína, odstranění nemocí
Získejte EBOOK zdarma

Jméno *

E-mail*

Poznámka: Pole označená * jsou povinná.

Zabiják v bílém

V tomto článku bych vás rád seznámil s nebezpečnou látkou, která se běžně přidává do potravin.

Hydrolyzovaný protein, glutaman sodný, MSG je jedním z nejnebezpečnějších umělých potravinářských přísad. Je-li na výrobku napsáno „chuť identická s přírodní“, jedná se o E621 a E631, v cizině se označuje jako MSG. Jedná se o deriváty kyseliny glutamové, která je obsažena ve všech bílkovinových přírodních potravinách, nejvíce pak v řasách Cambu. E631 – inosinát sodný, tj. sůl kyseliny glutamové, se používá jako součást koření v rychlém občerstvení. Glutaman sodný byl představen na počátku 50. let jako zázračná látka zvýrazňující chuť, jejímž účelem je učinit jídlo chutnější a přitažlivější.

Glutaman sodný má schopnost zlepšovat chuť potravin, do nichž se přidává. Na jazyku má člověk speciální receptory, které na glutaman sodný reagují, a které jsou od přírody určeny k tomu, aby reagovaly na přírodní kyselinu glutamovou.

Způsobuje:

  • Poškození hypotalamu, vyvolané dávkou glutamátu sodného v období kojení a následný rozvoj obezity
  • Ničí nervové buňky
  • Cukrovku
  • Migrény
  • Autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu
  • Alzheimerovu chorobu
  • Narušuje sítnici oka a způsobuje zelený zákal
  • Vyvolává člověka agresivitu
  • Žaludeční vředy, gastritidu

Začátkem 20. století se Kikunae Ikeda, vědec z Japonska, zabýval problematikou „chuti“ potravy obyvatel jihovýchodní Asie, a upozornil na to, že jídlo připravované se sušenými mořskými řasami, má výraznější chuť a je tak chuťově přitažlivější. Podařilo se mu identifikovat zdroj, tj. kyselinu glutamovou, a již v roce 1909 Kikunae Ikeda patentoval tento svůj objev, který pojmenoval „adži-no-motto“, což znamená „duše chuti“. V 50. letech dosáhla výroba glutamanu sodného nové průmyslové úrovně. Zpočátku jej přidávali pouze do málo kvalitních výrobků, mletého masa, které bylo opakovaně rozmrazováno, zmrazeného masa, které ztratilo svou původní kvalitu. A také se používal při výrobě potravin z luštěnin, ryb, zeleniny, drůbeže, aby se zvýšila jejich chuť, při výrobě konzerv, polévek, koncentrátů, směsí koření. Při výrobě salámů se do nich glutaman sodný přidává spolu s kořením a solí. Glutaman sodný se stal velmi populárním v celém světě, průmysl jej zpracovává v objemu asi 200 000 tun, výrobci se domnívají, že je příliš drahé používat přírodní potraviny, cibuli, česnek, a závislost prý nezpůsobuje. Obsah glutamanu sodného v polotovarech, výrobcích z hovězího, vepřového, v klobásách je asi 0,05 – 0,15 % vůči hmotnosti surovin.

Přírodní kyselina glutamová je klíčovým prvkem pro výživu mozku, zvyšuje intelekt, léčí impotenci, deprese, snižuje únavu, umělý MSG je jed, který ničí nervové buňky. Profesor Michael Hermanussen z Kielu (Německo) prováděl testy na krysách a na základě dosažených výsledků došel k závěru, že i nepatrné množství glutamanu v krysí potravě ničí buňky diencefalonu, a rovněž hubí buňky, které jsou odpovědné za chuť k jídlu a za pocit sytosti. Vědci speciálně chovají obézní krysy a myši s cílem nalézt lék na hubnutí, přičemž jim hned po narození dávají injekce MSG (glutamanu sodného). Glutaman sodný zvyšuje množství inzulínu třikrát, což u živočichů způsobuje obezitu (je pravděpodobné, že způsobuje obezitu i u člověka). Podle svědectví neurochirurga Dr. Russella Blaylocka existuje souvislost mezi náhlým úmrtím na zástavu srdce a vysokou mírou spotřeby glutamanu sodného, mnoho lidí trpí tak zvaným „syndromem čínské restaurace“: bolestmi hlavy, blednutím, pocením, pocitem „těžkých“ úst. Lékaři považovali tyto příznaky za důsledek podráždění jícnu, avšak analýzy ukázaly, že se v krvi zvýšila hladina imunoglobulinu, což je příznakem alergie. Zvýšená hladina glutamanu zvyšuje riziko zánětů, jak prokázal Prof. Blaylock (Mississippi, USA). V těle vnikají tzv. předzánětlivá ložiska, z nichž se postupně vyvíjí chronický zánět. Zanícené tkáně nepřijímají insulin, dochází k insulinové rezistenci a zvýšenému riziku cukrovky. Zvýšené hladiny glutamanu v mozku zase způsobují neurodegeneraci a to už u dětí, konzumujících glutaman. Děti totiž ještě nemají zcela vyvinutou ochrannou tzv. hemato-mozkovou bariéru.

Rovněž prof. RNDr. A. Strunecká, DrSc., autorka knihy Doba jedová má k jeho rozšířenému používání v potravinářství vážné výhrady. 

Výrobci si uvědomují, že mnoho lidí se raději vyhýbá potravinám, na jejichž obalu je uváděno: látka zvýrazňující chuť – glutaman sodný (E621), a snaží se jej před námi skrýt. Zvlášť, pokud výrobek obsahuje minimálně 50 % glutamanu sodného, nemůže se výrobce vyhnout povinnosti oznámit to kupujícímu, ale někteří výrobci jako natolik suverénní, že na svých výrobcích uvádějí „BEZ KONZERVANTŮ“, „BEZ KONZERVAČNÍCH LÁTEK“ na přední straně („No ADDED“, nebo „NO MSG Added“ ve verzi pro USA). Jiní výrobci schovávají glutaman sodný pod následující názvy na obalu: „Hydrolyzovaný rostlinný protein“ – „Hydrolyzed Vegetable Protein“, nebo jej lze skrýt pod názvy jako „Accent“, „Aginomoto“, „Natural Meat Tenderizer“. Mají snahu zdůraznit, že jejich produkt je zdravé jídlo, na rozdíl od výrobků jejich konkurence, což jim zajišťuje více šancí k prodeji.

Výrobci přiznávají, že glutaman sodný je návykový, jako i jídlo z rychlého občerstvení, což je další bonus pro výrobce, když se zboží dobře prodává, a v budoucnu budou spotřebitelé nakupovat pouze vaše potraviny (protože to je přeci tak velice chutné!).

V Americe jsou již dlouhou dobu lidé tímto problémem znepokojeni. Existuje mnoho amerických webových stránek na téma glutaman sodný, stačí jen napsat do vyhledávání: MSG v potravinách.

Výrobci glutamanu sami přiznávají, že jejich výrobek způsobuje závislost. Ale to jim pomáhá vyčlenit jakýkoliv produkt z masy jiných, čímž nutí spotřebitele, aby si jej častěji kupoval. Lidstvo sní ročně 1,5 milionu tun glutamanu.

FDA (nejstarší veřejný zdravotnický orgán na federální úrovni) nestanovil pro používání glutamanu sodného žádná omezení. Tvrdí, že je bezpečný v jakémkoliv množství. Titulky mnohých studií však naznačují opak. Jedna z nejstarších studií na toto téma pochází již z roku 1978! Nazývá se „Poškození hypotalamu vyvolané dávkou glutamanu sodného v období kojení a následný rozvoj obezity“.

Jak lékaři, tak i výrobci potravin jsou tedy již minimálně 30 let seznámeni s nepříznivými účinky glutamanu sodného, ale přesto trvají na jeho údajné bezpečnosti. Nezávislé studie uvedené v knize Erb. Johna E., prokázaly, že glutaman způsobuje cukrovku, migrény, autismus, poruchy pozornosti a hyperaktivitu, Alzheimerovu chorobu.

Glutaman sodný (E621), „ochucovadlo“, „přírodně identická chuť“, MSG, neboli jednoduše „koření“ bez jakéhokoliv upřesnění. Bílý krystalický prášek, který vypadá trochu jako sůl nebo cukr, a je dobře rozpustný ve vodě. Vodní roztok prášku se solí připomíná chutí a vůní masový vývar, používá se k dochucení studených předkrmů a omáček, polévek, zeleniny i kaší.

Sama o sobě nemá tato látka prakticky žádnou chuť ani žádný zápach, ale přesto dokáže zvýraznit chuť drůbeže, mořských plodů, hub a některých druhů zeleniny (také se používá pro zlepšení chuti tabáku). Naopak se glutaman nehodí pro zlepšení chuti ovoce, sladkostí a vajec. Nejenom, že zlepšuje přirozené chuťové kvality potravy, ale také zvýrazňuje chuť a aroma konzerv, instantních potravin, druhořadého masa, karbanátků, zhoršené chuťové vlastnosti způsobené dlouhodobým zamražením, a to díky vlivu na chuťové pohárky. Stačí ho jen malé množství k tomu, aby potravinářští technologové ušetřili na mase, drůbeži, houbách a dalších přírodních složkách.

Glutaman sodný se dnes přidává téměř do všech potravin pro zlepšení chuti. Existují spolehlivé a ověřené údaje, že E621 způsobuje návyk na určitý druh potravin, díky němu se nám zdá, že jíme něco velice chutného, vzbuzuje u nás velmi silnou chuť k jídlu. Zamysleli jste se někdy, proč mají děti tak rádi všelijaké křupky a chipsy?

Glutaman sodný je velmi populární v Americe, s pomocí této přísady se prodává více jídla. Tato přísada je naprosto neužitečná, ale přidávají ji všude, kde je to možné. Glutaman sodný se nepoužívá jen v posledním desetiletí, tvrdí se o něm spoustu věcí, například, že způsobuje Alzheimerovu chorobu, slepotu, vyvolává v člověku agresivitu. Má se za to, že jeden gram glutamanu sodného denně je pro člověka bezpečný. Vědci se domnívají, že zvěsti o glutamátové závislosti se zakládají na pravdě. Pro lidi, kteří často konzumují glutaman sodný, vypadá přirozená potrava svěží, receptory chuti ztrácejí citlivost. Člověk se tak na glutamanu sodném stává závislým.

Glutaman je příčinou gastritid, vředů, avšak nejzávažnějším problémem je vznik fyzické i psychické závislosti. Výrobci mají právo použít 9 gramů glutamanu sodného na 10 kg potravin.

Vědci provedli pokusy na krysách, aby zjistili, jak ve skutečnosti působí glutaman sodný na člověka. Pokusy se prováděly na krysách právě proto, že jejich organizmus je podobný tomu našemu. První skupina krys užívala přípustnou dávku doplňků stravy. Druhá skupina dostávala dvojitou dávku, tj. 2 gramy. Třetí kontrolní skupina byla krmena potravou, která je pro tato zvířata přirozená. Desátého dne byly u krys krmených potravou, která obsahovala dvojitou denní dávku, zjištěny v žaludku mikroskopické vředy. Po 20 dnech se vředy výrazně zvětšily, v žaludku se zvýšila kyselost. U krys, které dostávaly běžné denní dávky, se žádné výrazné změny po deseti dnech neprojevily, až dvacátým dnem se v žaludku objevily mikroskopické vředy, které se ke konci měsíce se vyvinuly ve skutečně závažné onemocnění. Krysy, které dostávaly dvojitou normu, se do konce měsíce staly velmi agresivní, jedno zvíře uhynulo, ostatní příbuzní je sežrali.

Pokud by na místě krys byl člověk, vedlo by to k onemocnění žaludku, jater a vzniku cukrovky. Rozdíl je pouze ten, že u člověka k tomu dojde za půl roku (10 dní života krysy je rovno třem měsícům lidského života).

Jak již bylo zmíněno výše, existuje přesvědčení, že 1 gram glutamanu sodného denně člověku neublíží, a proto mají výrobci povoleno používat jej na 10 kg produkce. Experimenty na krysách prokázaly, že i minimální dávka glutamanu sodného způsobuje žaludeční vředy. Řekněme, že jste snědli 200 gramů chipsů, váš organizmus pak dostane dávku 2 gramů glutamanu, což dvojnásobně překračuje denní normu. Věnujte pozornost tomu, že kromě jídla z rychlého občerstvení je E621 součástí řady kombinovaných přípravků. Takže celkový výsledek je ten, že za jeden den spotřebujeme mnohem více glutamanu sodného než je stanovená norma.

Tato aminokyselina se také podílí na převodu impulzů do centrálního nervového systému, její povzbuzující účinky se používají rovněž v psychiatrii.

30 % lidí, kteří konzumují potraviny s glutamanem sodným má problémy s bolestmi hlavy, bušením srdce, slabostí ve svalech, horečkou a bolestí na hrudi, glutaman má také negativní vliv na astmatiky. Tato přísada může vyvolávat bolesti hlavy, Alzheimerovu nemoc (demenci). Pokud jste si u sebe všimli něčeho podobného, pokuste se konzumovat co nejméně potravin s touto látkou.

Tato přísada se používá v orientální kuchyni, popsané příznaky dávají lékaři do souvislosti s pojmem „syndrom čínské restaurace“. Buďte opatrní: aby neodradili spotřebitele, neoznačují výrobci přísadu E621 pravým jménem, může se skrývat pod výrazem „dochucovadlo“ nebo „zvýrazňovač chuti“. Kromě toho se pod těmito výrazy může skrývat i E622 (glutaman draselný), „dochucovadlo“, které je v naší zemi zakázáno používat.

Glutaman sodný je ve všech potravinách vyráběných průmyslovým způsobem, zejména v polotovarech, masu, mléčných výrobcích a téměř ve všech „pochutinách“.