zdravá budoucnost, alternativní medicína, odstranění nemocí
Získejte EBOOK zdarma

Jméno *

E-mail*

Poznámka: Pole označená * jsou povinná.

Jarní detoxikace – Chlorella

Jaro je ideálním obdobím pro detoxikaci organismu pomocí bylinek nebo potravinových doplňků. Jedním z nejlepších jsou tzv. SUPER potraviny neboli zelené potraviny. Do této kategorie patří zelený ječmen, chlorella a spirulina.

 

Každý organismus se na jaře probouzí, zrychluje se mu metabolismus a v podstatě provádí detoxikaci. Protože je však náš organismus denně vystaven znečištění, špatným stravovacím návykům, stresu, působením chemie, léků, pesticidům a dalším toxinům, je téměř nezbytné používat potravinové doplňky a pomoct našemu organismu, aby detoxikace a revitalizace těla proběhla hlouběji a kvalitněji.

 

V tomto článku si více přiblížíme jedinečnou chlorellu.

Chlorella v akci 1+1 jen v dubnu 2015

 

Chlorella je zelená sladkovodní řasa. Řasy jsou skupiny jednobuněčných, koloniálních nebo mnohobuněčných rostlin, které nemají žádný opravdový kořen, stonek a listy. Tato konkrétní sladkovodní jednobuněčná mikroskopická rostlina obsahuje celou řadu výživných látek a látek, které podporují zdraví. Chlorella získala své jméno díky vysoké koncentraci chlorofylu (nejvyšší známé ze všech rostlin). Kromě chlorofylu obsahuje i vitamíny, minerály, vlákninu, kyseliny nukleové, aminokyseliny, enzymy, RFCh (růstový faktor chlorelly) a jiné látky.

Chlorella je na Zemi již od doby předkambrijské, tj. přes 2,5 miliardy let! Byla to první buněčná forma s pravým jádrem. Její přežití až do dnešní doby se podařilo díky její inherentní genetické stabilitě, tvrdosti a neobvykle účinnému mechanismu oprav DNA. Jak uvidíme, tyto vlastnosti jsou také důležité vzhledem k léčebným účinkům na člověka. Protože chlorella je nejjednodušší formou buňky s pravým jádrem, mělo by její studium přinést vědcům lepší pochopení buněčné činnosti.

Vzhledem ke svým malým rozměrům byla chlorella objevena a pojmenována až v roce 1890 Beyerinckem. Chlorella má silnou buněčnou stěnu, což zabraňuje jejímu dostatečnému strávení. Z tohoto důvodu nebyla až do roku 1977 ve Spojených státech považována za zdravou potravinu. S objevením metody (Dynomillská metoda) jak rozbít buněčnou stěnu se stal výrobek stravitelnějším a méně agresivním. Dynomillská metoda má schopnost rozbít buněčnou stěnu až z 95 %. Jiná komerčně využívaná metoda je pro dosažení zničení buněčných stěn upravována bělením a tepelně, což ovšem není zdaleka tak šetrné k buněčným látkovým obsahům. Buněčná stěna je však jedním z hlavních důvodů, proč je chlorella tak jedinečná. Pomáhá totiž odstraňovat uhlovodíkové a kovové jedy z těla a pomáhá stimulovat imunitní systém.

V Japonsku, kde jí ročně vyprodukují 1000 tun, je chlorella nejprodávanějším artiklem zdravé výživy. Po přezkoumání vědecké literatury se zdá, že chlorella má čtyři hlavní složky, které působí na lidské zdraví: chlorofyl, buněčné stěny, vitamín A/betakaroten a růstový faktor chlorelly. Chlorella má mnoho vlastností, které pomáhají různě zraněným orgánům a tkáním. Říká se jí „velký normalizátor“, neboť navrací vysoké či nízké tělesné funkce zpět do normálu.

Chlorella se prodává ve formě čistých tablet, prášku, granulí nebo ve vodě rozpustného přípravku RFCh (růstový faktor chlorelly). Ten, kdo se rozhodne brát chlorellu by neměl očekávat zázrak do druhého dne, neboť výsledky bývají viditelné až po třech měsících, nicméně některé potíže se upraví velmi rychle. Např. zácpa a špatný dech se upraví po 1-2 dnech a bércové vředy se hojí mnohem rychleji po povrchové aplikaci RFCh. Někteří lidé se cítí lépe hned, jiným to může trvat 6 měsíců i déle. Čím déle je chlorella užívána, tím je její prospěšnost větší.

Chlorella je přírodním antibiotikem, působí detoxikačně a očišťuje přirozeně lidský organismus. Působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené, což je příčina řady onemocnění. Podporuje léčbu zánětů a infekčních onemocnění, kožních potíží, lymfatických potíží, nadváhy, nervového vyčerpání a stresu, harmonizuje střevní prostředí, upravuje zažívání a pomáhá při nemocech trávicího traktu, nechutenství apod., pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru, brání tvorbě zubních kazů a dezinfikuje ústní dutinu, minimalizuje krvácivost dásní, dále chrání buňky proti radiaci, upravuje hladinu cholesterolu, zvyšuje odolnost proti infekcím a respiračním onemocněním, má protirakovinné účinky, podporuje a zvyšuje reprodukce schopnost a plodnost, navozuje lepší náladu a pomáhá při depresích, podporuje funkce mozku a schopnost soustředit se, pomáhá při klimakterických potížích, menopauze a premenstruačním syndromu, odvádí z těla těžké kovy, toxické, odpadní a škodlivé látky a celkově očišťuje organismus. Díky těmto vlastnostem může i snížit negativní dopad chemoterapie. Má taktéž omlazující účinky. Mimo léčebných účinků samozřejmě působí jako prevence vůči nejrůznějším chorobám. Chlorella nás současně neustále pročišťuje a zároveň vyživuje.

 

SLOŽENÍ

Přibližně 60% chlorelly je protein a asi 20 % tvoří uhlovodík a tuky. Proteiny v chlorelle obsahují všechny aminokyseliny nezbytné pro výživu zvířat i lidí. Co se týče aminokyselin, je chlorella srovnatelná s proteiny živočichů, ale její jedinou nevýhodou je nízký obsah methioninu.

V některých případech (např. rakovina) se tato skutečnost může stát výhodou, protože mnoho druhů rakoviny je růstově na methioninu závislých.

Vitaminy v buňkách chlorelly zahrnují: vitamin C, provitamin A, thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, vitamin B 12, biotin, cholin, vitamin K, kyselinu lipovou, inositol a kyselinu paraaminobenzoovou. Minerály zahrnují: fosfor, draslík, hořčík, síru, železo, vápník, mangan, měď, zinek a kobalt. Takto vysoký nutriční obsah umožňuje, aby se chlorella stala přínosem jako potravní zdroj pro hladovějící masy třetího světa. V bohatých zemích se naopak dá využívat jako dietní doplněk s vysokým obsahem proteinů, jak uvádí Dhyana Bewicková ve své knize „Chlorella – Smaragdový pokrm“.

  

Chlorella Japan 750 tbl.

 

 

 

 

Úryvky z knihy CHLORELLA – PŘÍRODNÍ LÉČIVÉ ŘASY od Dr. Davida Steeblocka B.s.,RNDr.,D. O. prezidenta Institutu pro výzkum stárnutí

 

CHLORELLA A DETOXIKACE

Detoxikace souvisí s odstraňováním toxických látek z těla. Tyto látky jsou jak jedy, které vstoupily do těla zvenčí, jako je tomu u otravy pesticidy, tak ta, které se mohou objevit přímo v těle, např. když tračník obsahuje bakterie, které vyrábí toxické látky, nebo jako výsledek nefunkčního metabolismu těla jako takového.

Chlorella má detoxikační schopnosti díky svým jedinečným buněčným stěnám a s nimi spojené látce. Ukázalo se, že buněčné stěny chlorelly mají tři vrstvy, z nichž nejsilnější prostřední obsahuje celulózní mikrovlákna.

Atkinson a spol. nalezli mimo vlastní buněčnou stěnu trilaminární vrstvu silnou čtrnáct nanometrů.  Tato vrstva se extrémně obtížně štěpila a vědci se domnívali, že je vytvořena polymerovanou látkou na bázi karotenu.

Všeobecná analýza buněčné stěny ukázala přibližné složení: 27% proteinů,  9,2% lipidů,  15,4%  alfacelulózy, 31% hemicelulózy, 3,3% glukosaminu  a 5,2% popela (obsahujícího železo a vápník).

 

NEUTRALIZACE OTRAVY KADMIEM

Chlorella se na kadmium velmi pevně váže a nevpustí ho do těla. Byla provedena studie, kdy byla krysám podána chlorella obsahující kadmium, aby se zjistilo, zda bude kadmium z chlorelly vstřebáno do těl krys.

U krys, kterým bylo po dobu deseti dnů podáváno kadmium (bez chlorelly), byla zaznamenána růstová retardace, zatímco u krys, kterým byla podávána chlorella obsahující kadmuim, nebyly viditelné žádné potíže s růstem. Byly provedeny testy na hladinu kadmia v krvi a zjistilo se, že kadmium vázané na chlorellu se nevstřebalo.

Ve vědecké studii od Hagina a spol. byla prokázána užitečnost chlorelly při detoxikaci kadmia. U osob trpících „itai itai“ (otravou kadmiem) se prokázala zvýšená exkrece kadmia. Dr. Ichimura oznámil, že podával 8 gramů chlorelly denně pacientům trpícím bolestmi způsobenými otravou kadmiem a dosáhl dobrých výsledků. Po 12 dnech užívání chlorelly se kadmium v exkreci zvýšilo třikrát oproti normálnímu stavu. Po 24 dnech se obsah kadmia v moči zvýšil sedmkrát nad normál a bolesti pacientů se významně zmenšily.

  

PESTICIDY, INSEKTICIDY A ODSTRANĚNÍ PCB

Chlorella se užívá při léčbě lidí trpících vystavení PCB (polychlorbifenyl). Doktor Ueda z kitatyušského městského institutu pro výzkum znečištění životního prostředí v Japonsku dával třiceti pacientům trpícím vystavení PCB denní dávky 4 – 6 gramů chlorelly (20 – 30 tablet) po dobu jednoho roku. Výsledkem bylo téměř všeobecné zlepšení (pacienti byli méně unavení, měli lepší zažívání a normální stolici).

Kromě PCB se po orálním podání chlorelly z těla dvakrát rychleji odstraňuje další velmi škodlivý chlorinovaný uhlovodíkový insekticid – chlordekon (kepon). Dr.Pore z lékařské fakulty Západovirginské univerzity provedl studii, při které chlorella   podávaná krysám urychlila detoxikaci od této látky tím, že snížila životnost toxinu ze 40 na 19 dní. Strávené řasy prošly bez poškození gastrointestinálním traktem, přerušily střevní recirkulaci neodstranitelného insekticidu a následně omezily vázaný chlordekon. Laboratorní studie prokázaly existenci dvou aktivně absorbujících látek  -  sporopoleninu (přirozeně se vyskytující polymer na bázi karotenu, který je rezistentní vůči degradaci) a buněčných stěn řas. Chlorella obecná neobsahuje žádný sporopolenin, ale snížila životnost toxinu ze 40 na 32,7 dne, čímž ukázala, že jiné formy chlorelly mají určité detoxikační vlastnosti i bez   sporopoleninu.

Výrobky dostupné v obchodech obsahují chlorellu pyrenoidózu, ve které je

obsažen sporopolenin.

Protože jsme v našem světě neustále vystavováni vlivu chemikálií, je tato schopnost detoxikace uhlovodíkových pesticidů a insekticidů velmi důležitá a je jedním z nejdůležitějších rozdílů mezi chlorellou a jinými „zelenými“ výrobky. Dalším příkladem detoxikačních schopností chlorelly je studie, ve které byly pivovarnické kvasinky otráveny a zabity přidáním kadmia, mědi, rtuti a PCB. Když byla do toxických látek přidána chlorella – kvasinky přežily!

Chlorella disponuje tou jedinečnou vlastností, že z okolního prostředí (a to i z vašeho vlastního těla) vstřebá veškeré toxické látky a naváže je na sebe.

Jiné studie prokázaly, že buněčné stěny chlorelly absorbují a váží na sebe uran a olovo.

  

ZDRAVÍ JATER

Fink studoval chlorellu jako potravu pro krysy a dospěl k závěru, že ochránila tato zvířata před gangrénou jater. Předpokládá se, že činitelé, kteří způsobili tyto účinky, byly: kyselina tyoaminová, vitamin E a neidentifikovaná látka. (Schwartz ji nazývá faktor 3). Fink tvrdil, že lidem trpícím kwashiorkorem (syndrom vyvolaný prudkým nedostatkem proteinů) by měl být podáván protein vyrobený z chlorelly a ne z mléka.

Ukázalo se, že chlorella také chrání játra před toxickým poškození etoninem. Etionin je chemická látka, která vyvolává poškození ztučnělých jater a stejně tak poničení jater v důsledku podvýživy. Když byly krysy udržovány na semisyntetické dietě chudé na proteiny a vitaminy, po aplikaci etioninu se jim vytvořila ztučnělá játra. Když jim byla do stravy přidána chlorella (5% základní stravy), krsy méně trpěly poškozením jater a rychleji se z otravy vyléčily. Jiné studie ukázaly, že při konzumaci chlorelly se zvýší hladina albulinu a sníží hladina globulinu, což je viditelnou známkou lepší činnosti jater.

 

OCHRANA PŘED „KOCOVINOU“?

Detoxikace se užitím chlorelly nezastaví. Profesor Fukui ze shapporské lékařské univerzity však ve své knize o chlorelle ohlásil pokusy, které ukazují její účinek v detoxikačním procesu. Dr. Fukui napsal, že i při poměrně vysoké konzumaci alkoholu můžeme 4 – 5 gramy chlorelly, podanými ještě předtím, než začneme pít., předejít kocovině. Chlorella podporuje činnost jater při odstraňování alkoholu a tím zvyšuje jejich detoxikační schopnosti.

  

ZÁCPA

Chronická zácpa je jedním z problémů, které s postupujícím věkem pravděpodobně postihnou mnohé z nás. Kromě nepříliš časté tvrdé stolice může zácpa způsobit špatný dech, bolesti hlavy, je spojována se vznikem pankreatitidy, hypoglykémie a dokonce i rakoviny (prsu a tračníku).

Doktoři Young a Beregi oznámili, že chlorofylinové tablety podávané v dostatečném množství obvykle chronické zácpě, problému, kterým často trpí pacienti pečovatelských domů, uleví. S tímto typem chlorofylu také v 85 % případů souvisí množství a zápach uvolněných trávicích plynů.

Buněčné stěny chlorelly stimulují výstelku trávicího traktu a když jsou užívány několik měsíců, posilují průběžně trakt a eliminují zácpu. Chlorella také mění poměr bakterií ve střevech ve prospěch těch užitečných.

Během jednoho pokusu byla pěti mužům ve věku od 25 do 30 let po dobu patnácti dnů podávána regulovaná strava. Pak po třicet dní dostávali stravu obsahující pouze rostlinné proteiny, z nichž polovinu tvořila chlorella a pak následovalo deset dní regulované diety. Během chlorellové diety se ve srovnání s kontrolními hodnotami zvýšil počet zdraví prospěšných bakterií laktobacilů, streptokoků a bifidobakterií v mikroflóře zažívacího traktu. (Tyto streptokoky nezpůsobují angínu, ale napomáhají zdraví střev). V mnoha klinických případech bylo dokázáno, že podávání řas chlorelly je účinné při léčbě zácpy. Saito uvažoval o aplikaci prospěšného účinku chlorelly na trávicí peristaltiku při léčbě neustupující abdominální plynatosti. Zvýšení abdominální plynatosti se vyskytuje v případech vážného poranění páteřní míchy, když je o chrnuta spodní část těla. Saito studoval několik takových případů.

Případ l: Žena, 48 let, s kompresivní zlomeninou třetího bederního obratle, která byla zkomplikována vážným poraněním míchy. Dolů od břišní dutiny byla naprosto ochrnutá. Brzy po zranění se objevila neustupující abdominální plynatost, nereagující na žádné léky. Krátce poté, co žena začala brát chlorellu, abdominální otok od plynů zmizel, ale opět se objevil bezprostředně poté, co žena přestala chlorellu užívat.

Případ 2: Muž, 48 let, s cirhózou jater, rozšířenou abdominální plynatostí a zadržováním vody. Brzy poté, co muž začal užívat chlorellu, se těžká plynatost a zácpa zmírnily.

INFEKCE

Antivirové působení bylo poprvé zjištěno Shirotou Minoru a spol., který nalezl tuto aktivitu ve štěpení lipidů.  Ve zkumavce ji shledali účinnou proti virům náležejícím do skupin entero a adeno.  Další skupina vědců testovala buňky chlorelly, buňky, které prošly velkým tlakem a RFCh na schopnost stimulovat protilátky a tito lékaři zjistili, že aktivovaly jak T, tak i B-buňky.

RFCh podávali po dobu dvou měsíců v dvou gramových dávkách obden myším., kterým pak byly přímo infikovány účinné viry chřipky.

Myši, kterým byl předem podáván RFCh a antivirová protilátka, vykazovaly menší úmrtnost a přežívaly déle.

Chlorella navozuje vyšší hladinu interferonu, který se ukázal jako ochranný prostředek proti virům neštovic a chřipky, jimiž byly infikovány pokusné myši.

Jak už bylo zmíněno, interferon je přirozenou tělní sekrecí a je považován za fyziologický stimulátor makrofágů. Injekce interferonu zvyšuje oxidační metabolismus a funkce makrofágů.

Bylo zjištěno, že interferon pomáhá ničit mnoho druhů vnitrobuněčných bakterií: Toxoplazmu gondi (toxoplazmóza), Leishmanii donovani (leishmaniáza ), Listerii monocytegenes (listerióza), Mycobacterium intracelulare (spojován s chronickou chorobou plic u člověka) a Mycobacterium leprae (lepra).

V roce 1953 byla chlorella poprvé klinicky použita při léčbě zdravotních potíží. Ve Venezuele dal jakýsi doktor Jorgensen lidem trpícím pokročilou formou lepromatózní lepry „polévku“ z rostlinného a živočišného planktonu.

Tito lidé byli různě staří: 37 jich bylo ve věku od osmi do dvaceti let, 26 jich mělo mezi dvaceti a čtyřiceti lety a 17 bylo mezi čtyřiceti a sedmdesáti.

Velkou část této polévky tvořila chlorella. Nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky, pacienti byli jeden až tři roky „rádi, že ji mají“. Ve většině případů se významně zlepšila energie, došlo k nárůstu váhy a zlepšení zdravotního stavu vůbec, což všechno se zdá být výsledkem „polévky“ z planktonu.

Chlorella se užívala jako prevence proti zápalu plic u telat. Veterináři zkoumali skupinu 453 telat mezi narozením a jedním

rokem života a ukázalo se, že výskyt bronchitického zápalu byl mnohem menší u těch, kterým byla podávána  chlorella.

Příčinou infekční mononukleózy je Epstein – Barrův virus, který v mnoha případech může vyvolat chronické poškození zdraví charakterizované opakovanými infekcemi, alergiemi a vyčerpáním.

Chronickou nemoc, která způsobuje vyčerpání a zvýšené množství alergií, může také vyvolat cytomegalovirus. Měl jsem možnost podávat chlorellu lidem s těmito poruchami všichni prohlásili, že jim pomohla.

Z chlorelly bylo izolováno antibiotikum a ukázalo se, že ve zkumavce účinkuje proti některým typům gram-pozitivních a gram-negativních bakterií.

Toto antibiotikum bylo nazváno chlorelin a zjistilo se, že pochází z fotooxidace a rozštěpení dlouhých karbonových řetězců nenasycených mastných kyselin.

Tento proces byl hojně používán při čištění kanalizací. Během druhé světové války bylo na několika instalacích ozbrojené služby v Kalifornii a Nevadě pozorováno, že stoková voda z otevřených čistících bazénů, ve kterých byla hojně naočkována chlorella, byla při vypuštění pro místní toky biologicky neškodná. Ve skutečnosti, obzvláště v letních měsících, kdy vysoká intenzita slunečního záření podporovala růst  chlorelly, byl koliformní počet často nižší u stokových vod z nechlorovaných

Bazénů silně oplývajících chlorellou než z chlorovaných, ve kterých chlorella  nebyla.

 

OBYČEJNÁ RÝMA

Pravděpodobně nejrozšířenější výzkum na protivirovou působnost chlorelly u lidí byl uskutečněn v roce 1966 na námořnících japonského loďstva během devadesáti pěti denní cesty z Tokia na Nový Zéland. Kontrolní skupina se skládala z 513 členů posádky a v pokusné skupině jich bylo 458. Všichni z této skupiny byli ve věku 19  -  30 let a denně brali 2 gramy chlorelly. Šestkrát během plavby byli vyšetřeni na rýmu a výsledky byly zaznamenány.

Na konci plavby měli muži beroucí chlorellu zaznamenáno 517 nachlazení, kdežto kontrolní skupina jich měla 903. U těch, kteří brali 2 gramy  chlorelly denně, se tudíž objevilo o 26,5% méně nachlazení.

Novou léčbou rýmy, zatím stále ve stadiu pokusů, je vnitronosní podání interferonu. Jedním z možných důvodů, proč chlorella pomáhá v prevenci před rýmou, je právě její vysoká produkce interferonu.

  

ŽALUDEK A DVANÁCTERNÍK

Žaludeční a dvanácterníkové problémy jsou jedním z nejčastějších zdravotních problémů moderního člověka. Vředy v této oblasti mohou vznikat díky stresu, požívání alkoholu, ostrému koření, kávě apod. a příčina vředu by se měla hledat a eliminovat.

Chlorella byla při léčbě žaludečních a dvanácterníkových vředů zkoumána s dobrými výsledky.

 

KOŽNÍ POTÍŽE

Zprávy o chlorelle říkají, že je velmi užitečná při léčbě ekzémů, při prevenci před opakujícími se opary, bradavicemi, alergickou dermatitidou a akné.

Pro ilustraci přikládám zkušenosti svých pacientů.

Laguna Hills, 12. 7. 1986

 

Re: Chlorella

V lednu jsem začala brát chlorellové tablety (5 tablet třikrát denně).

Zaznamenala jsem významnou změnu při mých potížích s chronickým akné. Vřídky už nebyly tak časté a byly mnohem menší. Také jsem každý měsíc trpěla chronickým oparem (Herpes virus). V květnu jsem začala brát 15 tablet třikrát denně. Přidávala jsem si také tekutý výtažek z chlorelly (45 ml třikrát denně). Takto jsem pokračovala až do poloviny června.

Až do dneška se mi ještě neobjevil opar (herpes). Akné se na povrchu vyčistilo. Stále ještě mám tmavé skvrny od hloubkového akné, ale začínají se zmenšovat.

Na jednom chodidle mám také tři bradavice. Během šestiměsíční léčby chlorellou se jedna skvrna zmenšila z velikosti desetníku na velikost hrášku a druhá z rozměrů desetikoruny na desetník. Hlavní bradavice se zmenšila z velikosti pětikoruny na velikost desetníku. Skvrny jsou mnohem méně podrážděné a bolestivé. Touto dobou už budou určitě pryč. Během let jsem si je nechala mnohokrát operovat a už tím nechci znovu procházet.

Počítám s léčbou chlorellou  v preventivních dávkách, abych si udržela stávající stav. Možná mi to pomůže i bez chirurgického zákroku!

Charlotte M. Thomasová, 58 let

(Dopis ze složky Institutu pro výzkum stárnutí)

 

ALERGIE 

Je známo mnoho případů, kdy na alergickou rinitidu, atopický ekzém a astma pomohlo dlouhodobé podávání chlorelly Pokud vím, tento účinek nebyl podroben vědeckému zkoumání. Rýmy často oslabí tělo a vyvolají alergie a astma. Jedním z důvodů, proč chlorella pomáhá při alergii, mohou být její preventivní účinky na rýmu.  Dalším důvodem je, že imunita regulačně působí na interferon, který se vyvolává užíváním chlorelly. O chlorelle se říká, že „normalizuje“ tělesné funkce a může být zrovna tak příčinou zvýšené hladiny interferonu. Dalším důvodem může být zvýšený počet a funkce tělesných makrofágů. Aktivací těchto buněk se z těla rychleji odstraňují cizorodé proteiny, které způsobují alergie a tak je zabráněno alergickým reakcím. K protialergické působnosti chlorelly také může přispět vyčištění tračníku, zlepšení mechanismu detoxikace jater a její vysoký obsah vitamínu A a betakarotenu (napravuje a posiluje sliznaté membrány).

Prospěšný účinek chlorelly na játra a tedy i alergie můžeme vyvodit z výzkumu prováděného na dlouhodobě odsouzených vězních. Muži byli rozděleni do čtyř skupin:

1)                        kontrolní

2)                        ti, kterým byly do stravy dodávány doplňky aminokyselin

3)                        ti, kteří dostávali do stravy denně 2 gramy chlorelly

4)                        ti, kteří dostávali jak aminokyseliny, tak i chlorellu.

 

Krev vězňů byla před i po experimentu analyzována na zjištění proteinů a aminokyselin.

Ve srovnání s před experimentálními testy byla v konečných testech zjištěna zvýšená hladina albumenu (měřítko schopnosti jater vytvářet proteiny) a hladina gama globulinu (vyvolává alergie) se prudce snížila. Tento stav naznačuje zlepšenou činnost jater.

Stejné výsledky tj. zvýšený albumin a snížený gama globulin byly zjištěny ruským vědcem při léčbě chlorellou u mladých prasat.

Saido a spol. ohlásili tlumící účinek derivátů chlorofylu na aktivitu doplňků a anafylaktické reakce.

Nedávno Sato, a spol. dokázali, že chlorofylin sodíku mědi (směs chelátů mědi z derivátů chlorofylu) zabraňuje peroxidaci lipidů (oxidace tukových membrán) a rozbíjení lyposomů ve tkáni jater.

Pro vyvolání alergické reakce je zapotřebí mnoho proteolytických enzymů a je tudíž pravděpodobné, že chlorofyl s antiproteolytickou  účinností bude mít protialergické vlastnosti Tímto lze vysvětlit skutečnost, že pacientům s alergiemi na jídlo a artritidou prospívá přidání více zelené zeleniny nebo chlorelly do stravy.

U mnoha lidí s alergiemi se objevil viditelný výsledek až po třech měsících užívání chlorelly. Jedna paní mi o své zkušenosti s chlorellou napsala:

Vážený pane doktore, denně děkuji Bohu, že stvořil řasy a Japoncům, že je zpřístupnili. Chlorellu jsem začala užívat v září 1976 a o tři roky později mi můj oční lékař oznámil, že mi krystalizace očních čoček naprosto zmizela.

Před třemi lety se u mne projevilo vysychání očí a lékaři na to neměli lék. Po dva dny jsem brala chlorellu po sto tabletách denně a suchost očí zmizela.  Bála jsem se přestat brát těch sto tablet, tak jsem pokračovala ještě 16 dní a potom jsem se postupně dostala na třicet tablet denně.

Měla jsem alergii na psy, kočky, prach a pyly. Doktor Bookman mi řekl: „Tuhle injekci budete muset brát týden co týden až do konce života“. MUDr. Tanikin mi před několika lety provedl testy a nyní už nejsem alergická na nic. V roce 1979 jsem přestala brát injekce. Měla jsem Meinerovu nemoc. Musela jsem si kapat léky pod jazyk.  Naposledy jsem měla záchvat – spolu s chřipkou – v roce 1971. Od svých devíti let jsem mívala chřipku i několikrát do roka, ale od té doby, co beru chlorellu (1976), se neobjevila. Měla jsem na žebrech dva tukové nádory, které zmizely. Měla jsem tak těžkou artritidu, že jsem musela nosit jednotku TENS, abych přivodila nervovému systému šok a zabila tak bolest. Musela jsem také brát kodein a butazolidin. Teď už nemusím jednotku TENS používat a neberu žádné léky. Před dvěma lety jsem začala brát výtažek z chlorelly a všichni mi říkají, že jsem omládla. Nikdo mi nevěří, že je mi sedmasedmdesát. Každý mi hádá mezi pětačtyřiceti a padesáti. Cítím se mladě, jako by mi bylo sladkých šestnáct.

Treva  Corbettová

Los Angeles 

 

ARTRITIDA

Každý ví, že artritida znamená bolest v kloubech, ale většina neví, že tato nemoc může mít přes padesát různých příčin. Nejobvyklejším typem je osteoartritida a má se za to, že vzniká únavou a opotřebováním kloubů.

Výstelku našich kloubů tvoří membrána kloubního mazu. Membrána se skládá z jedné až tří vrstev výstelkových buněk, z nichž některé působí fagocyticky  (makrofágy). Kapiláry a malé žilky v membráně mají otvůrky, kterými do kloubů lehce přechází látky z krve. Když se ze zažívání dostanou do krve jedy (bakterie, viry, mykoplasma, chemikálie), mohou se usadit v těchto kloubních prostorech a způsobit imunitní reakci.

Lidé s REVMATICKOU ARTRITIDOU mají buňky (makrofágy a lymfocyty), které jsou zvlášť citlivé na viry a jedy a jsou jimi stimulovány k větší aktivitě. Jak jednou jedy kloubní makrofágy a lymfocyty „vybudí“, začíná artritida, která vede k poškození povrchu kloubu, zjizvení a zvápenatění. Následující změny kloubu způsobí ztvrdnutí tkáně, která obklopuje jemné krevní nádobky, které zásobují povrch kloubu. Normálně mají krevní nádobky v kloubu schopnost se rozšiřovat a smršťovat. Když tuto schopnost ztratí, nemohou jimi projít ani takové částice krve jako červené krvinky a platelet-leukocytové chomáčky. Krevní nádobky se na krátké období ucpou a způsobí tak další poškození kloubu tím, že v oblasti dočasně vytvoří nedostatek kyslíku. Velmi dobrým příkladem tohoto procesu je artritida vyvolaná alergií na jídlo. Dalším příkladem tohoto typu reakce je artritida, která se objevuje se zánětlivou chorobou střev. V tomto případě mohou v krvi cirkulovat shluky imunitních komplexů, bakterie, červené krvinky a shluky monocytů, sérové protilátky vytvořené proti určitým bakteriím, plísně a ostatní organizmy, které tam pronikly poškozenou stěnou zažívacího traktu. Tyto látky působí opačně na tkáně kloubů a poškozují je. Tento proces se může objevit u mnoha druhů artritidy a často jej pomáhá vyléčit napravení zažívacích obtíží. Chlorella posiluje střeva a pomáhá jim očistit se od toxických látek.

Tímto se tělo může samo chránit před průnikem bakterií, plísní a jedů ze střev a tak zabránit jejich škodlivým účinkům na klouby. Chlorella posiluje činnost jater a zvyšuje jejich schopnost odstranit bakterie, plísně a toxiny z krve. Játra potom vypustí tyto jedy do střev, kde mohou být znovu vstřebány v malé části nižšího traktu.

Čím je ve stravě méně vláknin, tím jsou střevy slabší a pomalejší. Když nastane tento stav, jedy lépe vstřebávají, protože stěny střev se postupně ztenčují. S uvedenými jedovatými látkami bývá spojována rakovina a pravděpodobně také působí při artritidě. Buněční stěny chlorelly mohou tyto látky vstřebávat, ale nejsou pro to žádné vědecké důkazy.

Revmatická artritida je druh artritidy, který způsobuje tělesné postižení a vzniká z důvodu přílišné činnosti jedné části imunitního systému a špatné regulace druhé. U této nemoci se rozrůstá synoviální tkáň membrány a ničí chrupavky, kosti a šlachy kloubů. Hlavním činitelem této destrukce je kolagenáza, kterou tlumí beta- karoten. Jelikož v chlorelle je vysoká hladina vitaminu A a beta-karotenu, může to pomoci potlačit zánět vzniklý revmatickou artritidou.

Jak již bylo zmíněno, chlorella stimuluje vytváření interferonu. Nedávné výzkumy prokázaly, že interferon-gamma má výborné terapeutické účinky na revmatickou artritidu. První v literatuře uvedená studie se zabývala užitím interferonu při léčbě revmatické artritidy. Osmdesáti pacientům byl podán interferon a u padesáti osmi se projevilo značné zlepšení v rychlém ústupu bolesti. Dokonce u téměř nepohyblivých pacientů se znovu obnovila schopnost chodit a hýbat se. Tyto účinky interferonu nepřímo prokazují schopnost chlorelly harmonizovat tělo. Na jednu stranu chlorella stimuluje makrofágy, buňky zodpovědné za škody vzniklé revmatickou artritidou. Na druhou stranu ovšem chlorella vyvolává tvorbu interferonu, který artritidu zlepšuje. Interferon zde působí jako buněčný regulátor i stimulátor zároveň. Revmatická artritida je choroba špatné imunity a to lze napravit interferonem (injekčně) nebo možným zvýšením jeho hladiny při orálním užívání chlorelly.

Artritida je stav kyselosti kloubů a o chlorelle je známo, že účinně působí při neutralizaci kyselého prostředí. Zvýšením pH kloubu se sníží aktivita bílých krvinek a zmírní se i bolest.

Mnozí lidé tvrdí, že jim chlorella pomohla při dně. Dna je způsobena zvýšenou hladinou kyseliny močové, která se usazuje v kloubech a tkáních. Během jedné studie provedené na katedře nutričních věd na kalifornské univerzitě v Berkeley se ukázalo, že 50 g chlorelly denně sice zvýší vylučování kyseliny močové v moči, ale je také spojováno se zvýšenou hladinou této kyseliny v krvi.

Je zapotřebí učinit další výzkumy tak aby chlorella mohla být využívána při léčbě dny a artritidy.

Vzhledem k tomu, že chlorella může pozvednout hladinu kyseliny močové v krvi, mělo by její užívání být zváženo v případě osob trpících dnou, neboť vysoká hladina kyseliny močové v krvi způsobuje záchvaty dny.

Pacienti s artritidou a obzvláště s chronickými střevními potížemi by měli zpočátku užívat chlorellu v malých dávkách a pozvolna ji zvyšovat pouze v případě, že ji snášejí bez průjmů, bolestí a křečí.

 

ARTERIOSKLERÓZA A KORNATĚNÍ TEPEN

Arterioskleróza je proces postupného zužování

a tvrdnutí tepen díky stárnutí a opotřebování krevních nádobek, způsobeném rušivými složkami (hlavně cholesterolem) v krvi.  Když si člověk udrží krevní cholesterol na hladině nižší než 160 mg% po dobu dvou let, velmi pravděpodobně se vyhne infarktu nebo jiným degenerativním nemocem tepen. Vzhledem k těmto skutečnostem současní lékaři neustále hledají způsoby, jak snížit hladinu cholesterolu v krvi na minimum.

Mnoho farmaceutických společností vynaložilo miliony dolarů na vynalezení léku, který by bezpečně snížil hladinu cholesterolu v krvi na delší dobu. Dosavadní výzkumy naznačují, že chlorella by mohla sehrát významnou úlohu při zlepšování funkce stárnoucích krevních nádobek, které byly zasaženy arteriosklerózou

Derivát hematoporfyrinu  (popsaný v kapitole o rakovině) je podobný určitým chemikáliím obsaženým v chlorelle. Nedávno bylo dokázáno, že když se hematoporfyrin vstříkne zvířatům s arteriosklerózou, je cíleně vybírán a vstřebáván do arteriosklerotických skvrn. Tyto skvrny obsahují jemné svalové buňky, které po vystavení účinku uvedené látky přestanou růst. Vzniká tedy možnost, že by chlorella mohla chránit před arteriosklerózou tím, že by zabránila rozšíření jemných svalových buněk v tepnách.

 

CHOLESTEROL

Injekčně vpravený chlorofyl má stimulační účinek na apolipoproteinovou syntézu v játrech krys a ve zkumavce působí na vylučování volné formy cholesterolu o žluči. Částečně to vysvětluje mechanismus, jakým chlorella snižuje hladinu cholesterolu v krvi, protože zvýšené vylučování cholesterolu do tenkého střeva, odkud vyjde v podobě stolice, snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

První mně známá zpráva o použití chlorelly pro snížení hladiny cholesterolu v krvi vyšla v roce 1969. Během tohoto výzkumu byl králíkům podáván papain, vitamín B5 a polysacharid chlorelly. Ukázalo se, že chlorella snížila hladinu cholesterolu i obsah neutrálního tuku v krvi králíků.

Je-li podána chlorella krysám s nízkou hladinou cholesterolu, nic se nestane, ale když se hladina cholesterolu zvedne, chlorella způsobí pokles cholesterolu v mízním moku (226 mg% se snížilo na 165 mg%   při stravě obsahující 8% chlorelly.

Dr. T.Sakuno oznámil, že prášek z chlorelly významně utlumil nárůst cholesterolu v mízním moku krys krmených stravou bohatou na cholesterol.

Krysám na vysoce cholesterolové stravě bylo přidáváno 10% chlorelly a následně došlo k významnému útlumu v procentech nárůstu cholesterolu v mízním moku.

Dvě další studie ukázaly po podání chlorelly pokles cholesterolu v mízním moku a játrech.

 

VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Máme zkušenosti, že chlorella působí proti vysokému tlaku a únavě. Mnohé zprávy dokumentují tvrzení lidí, že jejich potíže s krevním tlakem zmizely za 3 – 12 měsíců od začátku užívání chlorelly

Ukázalo se, že injekce výtažku z chlorelly snížila krevní tlak. U Winstarových krys.  Hodinu po nitrožilním podání se krevní tlak snížil v průměru o 63 mmHg a o 32 mmHg u krys s normálním krevním tlakem.

Během jiného výzkumu byly krysy se spontánní hypertenzí krmeny chlorellou po dobu sedmi týdnů a krevní tlak zvířat se výrazně snížil v porovnání s kontrolní skupinou a během dalších dvaceti tří týdnů experimentu zůstal o 20 – 30 mmHg nižší. Po dvaceti pěti týdnech byla u některých krys měřena hladina reninu a bylo zjištěno, že je výrazně nižší u zvířat léčených chlorellou. Renin je hormon tvořený v ledvinách a zvyšuje krevní tlak.

Během oficiálního výzkumu ve věci působení chlorelly na rychlost lidského tepu dr. Shimitzu a spol. z lékařské fakulty v Kanazawě studovali po dva měsíce 10 lidí.

Tito lidé dostávali asi 6 cl extraktu z chlorelly a čtvrt tablety samoštěpné chlorelly denně a před i po podání jim byla měřena rychlost tepových vln (index pružnosti krevních nádobek). U pěti z deseti lidí výsledky ukázaly tendenci ke snížení rychlosti tepových vln, což naznačuje zlepšenou vaskulární pružnost. Nicméně dávky během tohoto pokusu byly příliš malé a jeho trvání pravděpodobně příliš krátké na to, aby se projevil plný účinek chlorelly na strukturu a funkci krevních nádobek.

V roce 1932 vydal doktor Burgi knihu s názvem „Chlorofyl jako farmaceutikum“ ve které uvádí, že léčil chlorofylem

112 lidí s hypertenzí spojenou s arteriosklerózou a ukázalo se, že krevní tlak se ve většině případů vrátil k normálu.

V roce 1931 zkoumal Angelo 50 lidí rozdělených do tří skupin. Skupina I měla normální krevní tlak (10 lidí), skupina II měla vysoký krevní tlak (17 lidí) – ti byli vzhledem ke komplikacím hospitalizováni – a ve skupině III, bylo 23 lidí trpících vysokým krevním tlakem, arteriosklerózou a nefrosklerózou v domácím ošetřování. Těmto lidem, kteří neužívali žádné jiné léky, byl denně podáván chlorofyl rozpustný ve vodě v dávkách od 0,18 do 1,50 gramu.

Angelův závěr zněl: „Studiem účinků chlorofylu na normální a vysoký krevní tlak jsem dospěl k následujícím pozorováním:

l) Chlorofyl má velmi dobrou snášenlivost a nevytváří toxické symptomy, ani když je podáván ve velkých dávkách po dobu několika měsíců.

2) Nemá žádný zvláštní účinek na krevní tlak normálních pacientů.

3) U pacientů s hypertenzí způsobuje trvalý progresivní pokles tlaku v tepnách a zlepšení stavu krevního tlaku je doprovázeno „dobrými pocity“.

V roce 1932 podal Zickgraf zprávu o osmnácti jím léčených pacientech a jen u dvou se nezlepšila arterioskleróza mozku vzhledem ke krevnímu tlaku.

Existuje mnoho publikací o účincích chlorofylinu na případy arteriosklerózy. Kromě jiných obecně známých vlastností chlorofylinu bylo pozorováno snížení krevního tlaku pomocí rozšířených arteriálních nádobek a dlouhotrvající účinek chlorofylu, který posiluje srdce.

Chlorella se používá pro regeneraci poraněných tkání, které mohou vzniknout u bércových vředů, nebo poranění vzniklá v důsledku žilní a tepenné nedostatečnosti.

  

PŘEDÁVKOVÁNÍ

Teoreticky je možné předávkovat se vitaminem A z chlorelly, ale aby člověk do sebe dostal 48 000 jednotek vitaminu A denně – což je dávka, která způsobí otravu – musel by po dobu mnoha měsíců konzumovat 300 tablet nebo 20 balíčků (60 g) denně.

Federální kontrolní komise, která zkoumala účinky hnědých a červených řas prohlásila, že „na Dálném východě po staletí řasy tvořily až pětadvacet procent lidské stravy“.

Huntingtonské výzkumné centrum v Anglii provedlo výzkum na otravu krys práškem ze zelené a žluté chlorelly. Krysy byly krmeny různými dávkami chlorelly a po čtrnácti dnech zabity a pitvány. Zjistilo se, že okamžitá smrtící dávka /LD 50)

Je průměrně více než 16 gramů na 1 kg tělesné váhy. To by znamenalo, že člověk, vážící 70 kg (150 liber) by musel požít najednou více než jeden kilogram (2,2 libry) chlorelly, ale ani při takovém dávkování krysy nevykazovaly žádné příznaky toxicity. Jinak řečeno, ani při nejvyšších testovacích dávkách chlorelly nebyla prokázána žádná toxicita.

Kyowa Hako krmila práškovým koncentrátem chlorelly po dobu 90 dní padesát pětitýdenních krys. Provedené rozbory krve a moči byly negativní a při pitvě bylo zjištěno, že jejich orgány zůstaly beze změny.

Při dalším zkoumání byla mláďata krys krmena práškovým koncentrátem chlorelly namísto proteinu. Ve vzrůstu či orgánech nebyly mezi pokusnými zvířaty a kontrolní skupinou nalezeny žádné rozdíly, pouze játra krys nekrmených chlorellou byla lehčí. Nebyla prokázána žádná toxicita.

Uskutečnily se rovněž pokusy, při nichž dobrovolníci drželi proteinovou dietu, tj. po dobu 20 dní neměli kromě chlorelly žádný jiný přísun proteinu, aniž by byly pozorovány jakékoliv negativní účinky. Ve výzkumu Institutu pro výzkum stárnutí byla dobrovolníkům podávána po dobu 6 týdnů dávka 15 tablet chlorelly denně. Před začátkem, v průběhu testů i po jejich skončení byly provedeny několikanásobné krevní testy a nebyly zjištěny žádné statisticky významné odchylky. Většina dobrovolníků naopak přínos chlorelly komentovala pozitivně, zde jsou některé výroky:

„Pomohla mi vyřešit problém s vaginálními kvasinkami“.

„Již nemám tak studené ruce a nohy“.

„Už nemám takovou chuť na sladké“.

„Moje vlasy jsou silnější, pevnější a ne tak suché“.

„Zlepšila se mi chuť k jídlu, špatný dech a pálení žáhy“.

„Zmenšila moje bolesti hlavy“.

„Zvýšila se schopnost koncentrace, vitalita, bdělost“.

„Nemám už takový povlak na jazyku“

„Snížila se doba spaní přes den“.

„Odstranila zubní kámen“. (Pacient tablety žvýkal).

Cílem další studie sice nebylo prokázat bezpečnost chlorelly, ale šlo o prokázání vhodnosti použití jako doplňku k stravě pro těhotné chudokrevné ženy. Množství železa v míze těchto žen vzrostlo, avšak žádné škodlivé vlivy na plod nebyly zaznamenány.

Jak již bylo řečeno, po požití výrobků z chlorelly se vyskytly některé případy zvýšené citlivosti na světlo (fotosenzitivita). Jednalo se však o výrobky firmy, která měla problémy s distribucí již před deseti lety. Jak bylo zmíněno v části věnované rakovině, chlorofyl, který způsobuje přecitlivělost na světlo je feoforbid. Japonská vláda omezila jeho nejvyšší povolené množství na 160 mg/100 g výrobku z chlorelly. Výrobek dostupný v USA obsahuje pouze 40-50 mg/100g. Je tedy teoreticky možné, že k fotosenzitivní reakci může dojít u někoho, kdo požije obrovské množství chlorelly a vystaví se slunečnímu záření, přičemž mu chybí vitamin C, E, beta-karoten, vitamin B5 a koenzym Q.

U krys, kterým byla podávána chlorella se známým množstvím feoforbidu, byla LD 50  45,5 mg/100 g tělesné váhy a MLD 12 g/ 100 g váhy. Při zachování poměru 12 mg/100 g váhy, musela by osoba vážící 70 kg požít 8 400 mg feoforbidu nebo 16 800 gramů chlorelly. Je

tedy zřejmé, že je skoro nemožné pozřít takové množství  feoforbidu, které by způsobilo nějaký problém.

V Japonsku je chlorella v prodeji od roku 1963, na Havaji a Tchaiwanu od roku 1970 a v Kanadě od roku 1978. V letech 1974 – 1977 se ve světě spotřebovalo 500 tun chlorelly ročně. V současnosti je chlorella v Japonsku nejpopulárnějším doplňkem ke stravě, ročně se jí vyprodukuje přes 1000 tun, přičemž celé množství je určeno pro spotřebu lidí. Počet lidí, konzumujících chlorellu průměrně jednou denně je asi tři miliony.

  

SHRNUTÍ

Chlorella – tolik možností v tak malé struktuře! Po tolika milionech let výskytu na Zemi začíná nést ovoce i pro lidskou rasu.

Autor podal přehled výsledků zkoumání uveřejněných v dostupných vědeckých časopisech, pokud jde o lékařské a zdravotní využití chlorelly.

Jak vidíme, chlorella obsahuje antiviry, které nás chrání před běžnou rýmou. Dále bylo ukázáno, že u dětí zrychluje vývoj, přičemž zlepšuje imunitu organizmu. Začíná také být s dobrými výsledky využívána klinicky pro detoxikaci osob otrávených těžkými kovy, pesticidy, insekticidy a uhlovodíky. Chlorellou se také úspěšně léčí infikované a hnisající vředy na kůži. Působí rovněž pozitivně na pankreatitidu. Podle vědců lze užíváním chlorelly zabránit nevolnostem z nadměrného požití alkoholu. Pomáhá při eliminaci tělesných pachů, obnovuje přirozenou funkci střev, povzbuzuje imunitní systém a zvyšuje hladinu interferonu. Vysokým obsahem vitaminu A a beta-karotenu působí při prevenci rakoviny. Při onemocnění rakovinou výzkumy ukazují určitou naději pro použití chlorelly jakožto prostředku zabraňujícího rozšíření nemoci a posílení schopnosti těla s rakovinou bojovat. Chlorella snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Předběžné studie prokázaly její účinek na změkčování krevních cév.

Při množství škodlivých látek, jejichž vlivu jsme denně vystavováni, bychom i chlorellu měli užívat denně, aby stačila z našich těl odstraňovat tyto škodliviny dříve, než nám způsobí rakovinu, degenerativní a jiná závažná onemocnění. Důležité je i její preventivní působení pokud jde o degenerativní onemocnění spojená s procesem stárnutí.

 

2 komentáře u Jarní detoxikace – Chlorella

  • Hana Janoszowská napsal:

    Chlorella je určitě vynikající, ale kde máme záruku, že japonská Chlorella nebude ještě radioaktivní?

  • Hana Janoszowská napsal:

    Chlorella je určitě vynikající, ale kde máme záruku, že japonská Chlorella nebude ještě radioaktivní?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>